Jari Haaparanta on tyytyväinen, että lähikursseja järjestetään taas. Hän toivoo mahdollisimman monen Teollisuusliiton jäsenen suuntaavan Murikka-opistoon.

”Kokoustaidot ovat kansalaistaitoja”

JARI HAAPARANTA

Huoltoteknikko
Corelase Oy, Tampere
Pääluottamusmies, ammattiosaston opintosihteeri
Tampereen seudun metallityöntekijäin ao. 195

– Käytännössä jokainen suomalainen käy kokouksessa jossain vaiheessa elämäänsä. Siksi kokoustaidoista on hyötyä kaikille”, sanoo Jari Haaparanta. Hän osallistui Murikka-opistossa Toimiva kokous -kurssille, joka kesti yhden viikonlopun. Eniten kurssilla käsiteltiin ammattiosastojen kokouskäytäntöjä, mutta eri kokouslajeihin perehdyttiin laajemminkin.

– Yksi kurssilaisista oli valittu taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi, ja hän halusi saada kunnon perehdytyksen siihen rooliin, kertoo Haaparanta.

Osallistujille kerrottiin kokoustoiminnan historiasta ja siitä, miksi yhteisiä asioita on ryhdytty hoitamaan pitämällä kokouksia. Yhdistyslain pääperiaatteet käytiin läpi, minkä jälkeen perehdyttiin muun muassa kokouspöytäkirjan tekoon, äänestysmenetelmiin ja ääntenlaskuun.

Harjoituksissa jäljiteltiin aitoa kokoustilannetta.

Yksi tehtävä oli laatia talousarvio ammattiosaston syyskokouksen käsittelyyn.

– Siinä ei tarvinnut erikseen kehittää ongelmatilanteita ratkaistavaksi, vaan niitä tuli ihan luonnostaan, kun ihmiset helposti ymmärtävät asioita vähän väärin tai eri tavalla, selvittää Haaparanta.

Syyskokouksessa ammattiosaston jäsentä esittänyt kurssin vetäjä ryhtyi pommittamaan hallituksen jäseniä odottamattomilla kysymyksillä ja ehdotuksilla.

– Hän kertoi, että haluaa perustaa naistoimikunnan ja tarvitsee siihen toiminta-avustusta.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen, ja tauon aikana hallitus mietti, kuinka kannattaisi edetä. Lopulta löydettiin keinot, joilla asia saatiin hoidettua ammattiosaston sääntöjen mukaisesti ja siten, että naistoimikunnan perustaminen toteutui, vaikka aloitteen tekijä ei aivan toivomaansa summaa saanutkaan.

– Tehtiin tarvittavat siirrot kuvitteellisessa budjetissa, sitä ei onneksi ollut laskettu liian tiukaksi. Pientä leikkimielistä vääntöä tuli naisjaoston toimintakassan koosta.

Vaikka Haaparanta itse on varsin kokenut kokoustaja ja Kangasalan kaupunginvaltuuston jäsen, hänkin oppi Toimiva kokous -kurssilta uutta. Hän muistuttaa, että kurssille osallistuminen ei edellytä luottamustehtävässä toimimista, se ei maksa Teollisuusliiton jäsenelle mitään ja kaikki kulut korvataan.

– Kurssilta saa varmuutta kokouksessa olemiseen ja tietää miten siellä kuuluu toimia. Jos näistä asioista kokee yhtään jännitystä eikä ole mikään kokouksissa käymisen ammattilainen, niin siihen vaivaan saa hyvän reseptin Murikasta. Siellä on myös upeat puitteet, samanhenkisiä kavereita ja maistuva ruoka!

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA EMMI KALLIO

28.10.2021