OIVALTAJA: Mika Kesänen: ”Samanhenkinen porukka ja elävät esimerkit avartavat omaa ajattelua”

Mika Kesänen muistaa hyvällä toissa keväänä käymäänsä Muutoksen eväät -kurssia. Hän oli verrytellyt jo aiemmin kuukauden mittaisella Osallistujan areenat -kurssilla ja arveli, että Murikan pisimmästä kurssista saa vielä enemmän irti.

MUUTOKSEN EVÄÄT – KOLMEN KUUKAUDEN KURSSI

MIKA KESÄNEN

Koneistaja, pääluottamusmies
SEW Industrial Gears Oy, Karkkila
Karkkilan Metallityöväen ao. 35

Kesänen suosittelee tälle keväälle tulevaa pitkää kurssia lämpimästi kaikille. Toivottavasti koronatilanne suo sen järjestämisen.

– Vuodesta 1995 asti metallihommia tehneenä tuntui, että aika olisi sopiva pidemmälle irtiotolle. Kolmen kuukauden kurssi antoi aikaa ajatella, mihin suuntaan lähteä, ja toi tauon jatkuvasta työstä.

Parasta pitkällä kurssilla oli Kesäsen mielestä samanhenkinen porukka, jonka kanssa sai ruotia, pyöritellä ja ihmetellä edunvalvonta-asioita.

– Fakta ja info ovat tärkeitä, mutta etenkin elävät esimerkit avartavat omaa ajattelua.

Kirjallisen harjoitustyön tekeminen omasta mielenkiinnon kohteesta osoittautui palkitsevaksi. Kesäsen aihe oli teknologiateollisuuden parake eli palkkarakennejärjestelmä. Hän kirjoitti järjestelmän tilasta ja tulevaisuudesta 11 sivua.

– Tutkin, miten parake-järjestelmää on sovellettu yleensä ja miten se soveltuu työpaikoille nykyisin. Johtopäätös oli, että parake ei sovellu nykyaikaiseen tehtaaseen sellaisena kuin se on aikoinaan kirjoitettu. Työpaikkakohtaista sopimista pitäisi sorvata mukaan. Omalla työpaikallani yritetään näiden johtopäätösten suuntaan edetä.

Esimerkkejä palkkarakennejärjestelmän soveltamisesta ei ollut helppo löytää.

Aihe oli hankala senkin takia, että järjestelmä sisältää eturistiriitoja työnantajan ja työntekijän välillä. Harjoitustyön tekeminen alkoi alkuvaikeuksien myötä kuitenkin sujua.

– Kun riittävästi kirjoitti, luki ja vaihtoi tekstien paikkoja, pikkuhiljaa työstä muodostui järkevä kokonaisuus. Pisteet saa myös pätevä opettaja Marjo Nurmi, joka osasi ohjata ja antaa vinkkejä.

Kurssin valinnaisista aineista sosiologia oli Kesäselle myönteinen yllätys. Aivan uuden alueen avautuminen oli mielenkiintoista. Sosiologiasta tehtiin niin ikään harjoitustyö.

Muutoksen eväät -kurssiin kuuluu kolme päivää kestävä roolipeli, jolla simuloidaan aitoja neuvotteluja työehtosopimuksista.

– Simulaatio oli yllättävän hyvä, ei rönsyillyt eikä mennyt yli.

Kurssin puolivälissä käytiin opintomatkalla Berliinissä Saksan veljesliiton IG Metallin koulutuskeskuksessa. Ohjelmassa oli esimerkiksi vappumarssi paikallisen IG Metallin riveissä ja tutustuminen BMW:n moottoripyörätehtaaseen.

– Opintomatka oli hyvä lisä kurssille. Koska takana on pääluottamusmiehen työtä jo vuodesta 2007, en sen suurempaa valaistumista kurssilla kokenut, mutta ikinä ei voi saada liikaa tietoa. Kirjoja lukemalla ei saa samanlaista tietämystä.

TEKSTI PIA KOIVISTO
KUVA PEKKA ELOMAA