Finnfeedsin työsuojeluvaltuutettu Teemu Huhti, osallistui kesäkuussa 2018 liiton Murikka-opistolla Paikallisen sopimisen kurssille, joka oli samalla ns. muksukurssi, jolle sai ottaa lapset mukaan. Lapsille oli oma ohjelmansa ohjaajineen. Kuvissa kotipihalla mukana Lapset Kerttu, 8 vuotta ja Hertta, 5 vuotta. KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ

OIVALTAJA: Teemu Huhti: ”Muksukurssi jakoi vastuuta perheestä”

Teemu Huhti ja hänen kaksi tytärtään viettivät viime kesänä yhdessä viikon Teollisuusliiton kursseilla Murikassa. Isä opiskeli paikallista sopimista, ja tyttäret tutustuivat ikätovereihin muksukurssilla.

– Positiivinen fiilis jäi hommasta. Myös tyttäret olivat innoissaan, Huhti kertoo.

Omaa paikallisen sopimisen kurssiaan Huhti luonnehtii varsin kattavaksi.

– Joka puolella halutaan sopia paikallisesti yhä enemmän. Kurssi antoi eväät siihen, miten neuvotteluihin valmistaudutaan.

Kurssilla tehtiin myös harjoitustöitä.

– Oma työni koski työaikapankkia. Työpaikalla asia eteni sille asteelle, että luottamusmiehen kanssa jätimme pankista työnantajalle ehdotuksen.

Työntekijöiden esitys ei vielä johtanut konkreettiseen tulokseen. Huhdin mielestä henkilöstön kannattaa kuitenkin olla aloitteellinen työpaikan kehittämisessä.

– Työaikapankille on jatkoneuvotteluja varten pohja olemassa ja pallo työnantajalla. Voimme jatkaa milloin vain keskustelua, jos työnantaja kokee sen aiheelliseksi.

Huhdin mukaan liiton kurssilla on helppo verkostoitua saman alan ihmisten kanssa.

– Meillä on toistemme yhteystiedot. Voin tarpeen tullen kääntyä heidän puoleensa ja kysyä, onko heillä kokemusta jostain asiasta, jota voisi hyödyntää omassa työelämässä.

”Minä tykkäsin, että sain lapset mukaan. Ei ole samanlaista, jos on kolmen lapsen isänä perheestä erossa viikon jossain kurssilla.”

Huhdin mielestä Murikka on vireä paikka.

– Samaan aikaan oli paljon muitakin kursseja. Tauoilla ja iltaisin näkee laajan skaalan porukkaa. Kun kaikki ovat liiton koulutuksessa, niin siinä tulee hyvin äkkiä juttuun. Eri näkökulmia moneen asiaan on helppo saada.

Samaan aikaan tyttäret Kerttu, 8, ja Hertta, 4, viihtyivät Murikassa muksukurssillaan.

– He saivat viikon kestävän leirin aikana ystäviä. Kertulle on jäänyt sieltä kaveri, jonka kanssa he kirjoittelevat toisilleen. He ovat olleet sen jälkeen yhteydessä useasti.

– Lapset tykkäsivät siitä, että siellä oli paljon ohjaajia ja aktiviteettia. En tiedä kaikkea mitä he tekivät, mutta ohjelma oli hyvin monipuolinen, askartelusta ulkoliikuntaan. Illaksi oli lapsille järjestetty erilaista ohjelmaa, muun muassa jäätelöbaari ja disco.

Perheen äiti oli pienimmän lapsen kanssa kotona.

– Se oli hänellekin rentouttavaa, koska muuten lapsia olisi ollut kolme.

– Minä tykkäsin, että sain lapset mukaan. Ei ole samanlaista, jos on kolmen lapsen isänä perheestä erossa viikon jossain kurssilla. Sinä kuitenkin pohdit kotijuttuja siinä samalla. Nyt vastuu jakaantui tasapainoisesti molemmille vanhemmille, ja minä sain olla täysipainoisesti kurssilla.

TEEMU HUHTI

Työsuojeluvaltuutettu
Finnfeeds Finland Oy
Nousiainen

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ

Lue tästä lisää Teollisuusliiton koulutustoiminnasta ja hae kurssille