Sari Yliaho deltog i Industrifackets fullmäktigemöte för första gången. I förgrunden Stefan Sjölund, suppleant i Industrifackets styrelse.

Sari Yliaho: Trevligt att det finns förståelse för det svenska i Industrifacket

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO TUUKKA RANTALA

Industrifackets fullmäktige samlades i Vanda för fullmäktigeperiodens första vårmöte 29–30 maj. Tekijä träffade fullmäktigemedlem Sari Yliaho för en liten pratstund.

SARI YLIAHO

Fullmäktigemedlem i Industrifacket
Bor i Bäckby i Pedersöre
Huvudförtroendeman på automationsföretaget AMADA Automation Europe i Pedersöre med runt 115 anställda i produktion
Ordförande för fackavdelning 228 Pedersöre Metall

Vad vill du arbeta för i fullmäktige? 

”Det är viktigt att folk skulle få veta om facket och det måste ske redan då de är unga. Det är också viktigt med svenska språket. Jag är glad över att det verkar som att de flesta förstår att det är viktigt med svenskspråkig service för de svenskspråkiga medlemmarna i facket.”

Sari Yliaho.

Början av din tid i fullmäktigeperiod har präglats av #VägandeSkäl och kampen mot regeringens nedskärningar. Hur har det varit?

”Vi var i strejk tre gånger under VägandeSkäl-kampanjen, en dag i november 2023, och två gånger  i februari. Sammanlagt blev det sex strejkdagar. Vi får se hur det blir i höst när förhandlingarna kommer i gång och det gäller vårt kollektivavtal. Det här med politiska strejker mot en hel massa skrivningar i regeringsprogrammet kändes kanske aningen spretigt för en del av medlemmarna på jobbet.

De som som kanske inte annars är så insatta förstår att det handlar om mat på bordet.

När det gäller kollektivavtalet kommer det ju nära inpå varenda en av oss. Också de som som kanske inte annars är så insatta förstår att det handlar om mat på bordet.

Det måste också vara lätt att ansöka om strejkbidrag på nätet. Och att gå med i facket måste göras urenkelt på nätet. Annars finns risken att det kan bli en hög tröskel för någon att delta nästa gång det gäller.”

Vad ska du göra i sommar? 

”Det blir att vila och ta det lugnt. Det är viktigt att komma ihåg att ladda batterierna då man är ledig. Kanske blir det någon liten resa. Jag kommer att vara ledig i hela fem veckor den här sommaren.”

Industrifackets fullmäktige består av sammanlagt 63 medlemmar från förbundets tre sektorer, teknologisektorn, kemisektorn och trävarusektorn. Sari Yliahos suppelanter i fullmäktige är Mikaela Skriko, Kim Virkama och Johan Lillsjö.