Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto piti tilannekatsauksen ennen valtuuston yleiskeskustelua. Valtuuston syyskokous pidettiin 28.–29.11.2023 Helsingissä Scandic Grand Centralissa.

Valtuuston keskustelu: Nyt on painava syy taistella yhdessä

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT TUUKKA RANTALA

Teollisuusliiton syysvaltuuston yleiskeskustelussa korostettiin, että taistelutahtoa löytyy maan hallituksen suunnitelmia vastaan.

Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa 28.11.2023 keskusteltiin oikeistohallituksen suunnitelmista ja liiton toimista hallitusohjelmaa vastaan.

Orpon-Purran hallituksen suunnitelmat heikentää työttömyysturvaa ja työntekijöiden asemaa sekä leikata muuta sosiaaliturvaaja saivat kovaa kritiikkiä.

– Työntekijä saa raippaa niin, että tuntuu, sanoi Jouni Jussinniemi teknologiasektorilta.

– Puhutaan leikkauksista, jollaisia ei ole nähty ansioturvajärjestelmän historiassa, sanoi hallituksen jäsen Satu Heijari.

Hallituksen jäsen Satu Heijari.

– Hallituksen esitykset eivät paranna työllisyyttä tai tuottavuutta, sanoi Jouni Lämpsä teknologiasektorilta.

Puheenvuoroissa korostettiin, että nykyhallitus toimii ennennäkemättömän yksipuolisesti. Työnantajapuolen tavoitteet on kirjattu hallitusohjelmaan ja kolmikantainen valmistelu on ollut teatteria.

– Sukupolvemme ei ole aiemmin joutunut näin vihamielisen hallituksen hampaisiin, sanoi Juha Pakarinen teknologiasektorilta.

– Lakko-oikeus on ainoa keino taistella huonoa hallitusta vastaan, sanoi Marko Lähteenmäki kemian sektorilta.

Valtuusto jäsen Juha Pakarinen.

RAJUT VAIKUTUKSET

Hallitusohjelma on pitkä lista heikennyksiä ja leikkauksia, jotka kohdistuvat työntekijöihin ja huonompiosaisiin. Samaan aikaan veronkevennykset kohdistuvat pääasiassa hyvätuloisille.

– On käynyt selväksi, että käynnissä on ay-liikkeen nujertaminen. Meidän on näytettävä, ettei se onnistu, sanoi Juha Meriläinen teknologiasektorilta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu muun muassa työntekijän irtisanomisen helpottaminen ja määräaikaisten työsuhteiden entistä laajempi salliminen.

– Ikuinen koeaika on palaamassa työpaikoille, Jouni Jussinniemi sanoi.

Valtuuston jäsen Sari Uusivirta.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen, lapsikorotusten poistaminen ja omavastuuajan pidentäminen nakertavat työntekijöiden ja heidän lastensa toimeentuloa työttömyyden ja lomautuksen aikana.

– Monen lapsiperheen arki voi tulla todella vaikeaksi. Pahimmassa tapauksessa leikkaukset osuvat kasautuvasti samoihin perheisiin, Satu Heijari sanoi.

Hallitusohjelmassa on perustavanlaatuisia muutoksia myös työmarkkinoille.

– Pitäisi puhua enemmän siitä, että paikallisen sopimisen oikeudet ollaan antamassa järjestäytymättömille yrityksille, sanoi Einari Grönberg kemian sektorilta.

Paikallisen sopimisen laajentaminen hallituksen kaavailemassa muodossa johtaisi yritysten järjestäytymisen vähenemiseen ja sitä kautta työehtosopimusten yleissitovuuden rapistumiseen ja työehtojen heikkenemiseen.

Valtuuston jäsen Einari Grönberg.

PITKÄ TAISTELU

SAK:laisten liittojen yhteisen Painava syy -kampanjan (linkki aukeaa uuteen välilehteen) poliittiset työtaistelutoimet ovat näkyneet syksyn aikana monin tavoin. Teollisuusliitto järjesti ensin tunnin ulosmarsseja ja seuraavaksi vuorossa ovat olleet päivän mittaiset lakot.

Valtuusto keskusteli, ovatko taistelutoimet olleet oikein ajoitettuja ja riittävän vaikuttavia.

– Liiton pitää toimia nopeasti ja vahvasti, sanoi Sari Uusivirta kemian sektorilta.

Valtuuston jäsen Juha Hassel.

Maan hallitus ei ole vielä osoittanut merkkejä periksi antamisesta tai neuvotteluhalukkuudesta, joten taistelusta on tulossa pitkä.

– Tässä riittää tekemistä koko valtuustokaudeksi, sanoi hallituksen jäsen Miia Soininen.

– Vaikka kyseessä on maraton, välillä voi sprintata, sanoi Lauri Saukkonen teknologiasektorilta.

Juha Hassel kemian sektorilta kiitti vaiheittain toteutettuja poliittisia työtaisteluja. Voimaa tarvitaan, mutta ay-liikkeen vahvuus on edelleen sopiminen ja sovitusta kiinni pitäminen.

– Meidän pitää neuvotella ja sopia, vaikka on tiukka paikka, Hassel sanoi.

Valtuuston jäsen Nina Päivärinta.

Puheenvuoroissa toistunut viesti oli, että taistelutahtoa löytyy ja kovempiin toimiin ollaan valmiita.

– Nyt pitää lisätä tahtia. Nyt on aika toimia, sanoi Juha Manni puutuotesektorilta.

Paljon on pelissä, joten liiton ja koko ay-liikkeen yhteisen rintaman on pidettävä.

– Vain yhdessä pystymme pitämään kaikki mukana rakentamassa parempaa yhteiskuntaa, sanoi Nina Päivärinta puutuotesektorilta.

– Nyt tarvitaan meitä kaikkia. Meillä on todellakin painava syy toimia ja vastustaa hallituksen toimia, Satu Heijari sanoi.