En av Teslafabrikerna i Kina. Sammanlagt jobbar runt 120 000 anställda på elbilstillverkaren runt jorden.

Facket varslar om strejk på Tesla

17.10.2023

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO iStock

Svenska fackförbundet IF Metall varslar om strejk på elbilsföretaget Teslas verkstäder i Sverige. Det är första gången som de anställda på Tesla tar till stridsåtgärder.

IF Metall varslar om strejk på de sju orter där Tesla Sverige idag har bilverkstäder och serviceställen. Enheterna ligger i Stockholm, Uppsala, Umeå, Norrköping, Örebro, Malmö och Göteborg. Strejken bryter ut en minut efter midnatt fredagen den 27 oktober omfattar drygt 120 bilmekaniker.

I mer än fem år har fackförbundet IF Metall försökt förhandla om att de anställda på Teslas verkstäder i Sverige ska få kollektivavtal.

Vi har haft en väldigt lång förhandlingsprocess men nu är vårt tålamod slut.

Facket vill ingå samma kollektivavtal med Tesla som tillämpas på andra bilverkstäder i Sverige, motorbranschavtalet, så att det inte går att konkurrera med sämre villkor.

– Vi har haft en väldigt lång förhandlingsprocess men nu är vårt tålamod slut, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, till tidningen Dagens Arbete.

IF Metall uppger att mekanikerna vid Tesla i Sverige saknar bland annat ett omfattande omställningsskydd, möjligheten till deltidspension och arbetstidsförkortningar. Dessutom ligger lönenivån efter genomsnittet i branschen.

Facket har vänt sig till Medlingsinstitutet som kommer utse en medlare som tar kontakt med parterna.

FÖRSTA STREJKEN PÅ TESLA

Det är första gången någonsin som organiserade arbetare inför stridsåtgärder mot elbilsjätten.

– Vi går i bräschen. Kollektivavtalet anger en miniminivå, den vill vi ska gälla även på Tesla. Vi vill att de anställda ska vara trygga med att de har kvar villkoren under den period som avtalet gäller. Annars kan villkor lätt förändras om man sitter med chefer som ensidigt lovar ut saker och ting, säger Säikkälä till DA.

Det är första gången någonsin som organiserade arbetare inför stridsåtgärder mot elbilsjätten.

Tesla har sammanlagt runt 120 000 anställda runt om i världen. De försök som gjorts att organisera arbetare på företagets fabriker har blivit mött av ett starkt motstånd. Till exempel är Tesla den enda stora biltillverkaren i USA som inte förhandlar om kollektivavtal med personalen.

Det amerikanska bilfacket UAW hoppas också att den pågående strejken i bildindustrin i USA ska gynna försöken att organisera arbetarna på Tesla.

Företagets ägare Elon Musk har offentligt hotat arbetare med repressalier om de organiserar sig fackligt. Det gjorde Musk bland annat för fem år sedan på sociala mediet Twitter. Musk äger idag tjänsten som numera heter X.

Uppd. På fredagsmorgonen 27.10 inleddes IF Metalls strejk på Teslas bilverkstäder i Sverige. Facket kräver att Teslas svenska dotterbolag TM Sweden infgår kollektivavtal. IF Metall har varslat om utökade stridsåtgärder nästa vecka. Då inleds en blockad mot ytterligare 17 arbetsplatser som tar emot Tesla-bilar.