Strejk avblåst i Norge – ”Ett historiskt resultat”

21.4.2023

TEXT JOHANNES WARIS

Måndagen 17.4 bröt en storstrejk ut i Norge. Sammanlagt var 23 000 medlemmar LO-anslutna fackförbund och 1 500 tjänstemän uttagna i strejken efter att facken och arbetsgivarna inte lyckades komma överens om ett nytt löneavtal.

Måndagen 17.4 bröt en storstrejk ut i Norge. Sammanlagt var 23 000 medlemmar LO-anslutna fackförbund och 1 500 tjänstemän uttagna i strejken efter att facken och arbetsgivarna inte lyckades komma överens om ett nytt löneavtal.

Fredagen 20.4 skulle strejken i de privata branscherna utvidgas och ytterligare 15 000 anställda skulle gå i strejk. På torsdagen nådde parterna en uppgörelse.

Strejkande återupptog sina arbeten från och med klockan 6.00 på fredagsmorgonen efter en strejk som varat i fyra dagar.

Den överenskommelse som slöts på torsdagseftermiddagen innebär löneökningar på 5,2 procent. Det rör sig om en nivå som ligger lite över inflationen i Norge, som beräknas landa på 4,9 procent i år.

Det här visar nyttan av en god sammanhållning.

– Ett historiskt resultat. Det här visar nyttan av en god sammanhållning. Det här var en strejk som LO-medlemmarna kan vara stolta över, sa LO-ledaren Peggy Hessen Følsvik, enligt Magasinet for Fagorganiserte.

Hon hävdar att det rör sig om ett avsevärt bättre avtal än den överenskommelse som fanns på bordet med arbetsgivarnas centralförbund NHO innan strejken.

Även tjänstemännens YS (Yrkesorganisasjonenes sentralforbund) har kommit överens med arbetsgivarnas representanter.

DE LÄGSTA LÖNERNA STIGER MEST

Förutom en allmän förbättring av löntagarnas köpkraft i en tid som präglas av hög inflation var också satsningar på de grupperna med lägst lön i fokus under avtalsrörelsen.

Den allmänna lönehöjningen blir 7,5 norska kronor i timmen (0,64 euro). Det utgör 2,1 procent av den så kallade ramen och är 0,2 procentenheter högre än i den lokala riksförlikningsmannens, Riksmeklerens, tidigare förslag.  

De lägsta timlönerna höjs med en euro.

Parterna nådde också enighet om en tilläggshöjning på 2 eller 3 norska kronor i timmen beroende på avtal för alla som tjänar under 490 000 (runt 42 000 euro) i året.  Sammanlagda löneförhöjningen för de lägre avlönade är alltså 11,5 (1 euro) eller 10,5 kronor (0,90 euro) per timme.

– Vi har fått en väldigt bra låglöneprofil på plats. Det var ett av de viktigaste kraven när vi gick in i förhandlingarna. Det är det här fackföreningsrörelsen handlar om, att stå samman och visa solidaritet. Det här visar nyttan av att strejka och av att stå enade, säger Følsvik

Från arbetsgivarhåll har överenskommelsen betecknats som ”acceptabel”.