Arja Salo: Arvokeskustelua

14.3.2023

TEKSTI ARJA SALO
KUVA KITI HAILA

Liittokokousvaalien ja tulevien eduskuntavaalien alla julkisessa keskustelussa puhutaan arvoista.  Mutta mitä arvot tarkoittavat käytännössä?

Arvoista on kyse, kun esimerkiksi asetetaan tärkeysjärjestykseen yhteisiä asioita, kuten terveydenhoito, koulutus, vanhustenhoito, työelämän lainsäädäntö ja työttömyysetuudet. Tulevasta tärkeysjärjestyksestä päättävät uudet kansanedustajat oman arvomaailmansa mukaisesti.

Minun arvoni ovat syntyneet kuin luonnostaan siitä eletystä elämästä ja niistä kohtaamisista, mitä osalleni on tullut. Omat lähtökohtani eivät olleet kovin ruusuiset, mutta se juuri on muokannut arvojani ja sitä, kenen joukoissa haluan seistä.

Hyvin monilla tapaamillani liiton jäsenillä on samankaltaiset lähtökohdat ja sama arvomaailma. Puolustamme heikompia ja välitämme aidosti siitä, kuinka muut voivat. Arvot määräävät myös tavoitteet, eli onko kaiken tekemisen päämääränä saada itselle jotain hyötyä vai suuntaako tekemisensä yhteisen hyvän saavuttamiseen ja kaikkien eduksi.

Tulevissa eduskuntavaaleissa kannattaa olla tarkkana, kenelle annat äänesi; jakaako ehdokas arvomaailmasi ja toimiiko hän myös itse arvojensa mukaisesti.

Ammattiosastotkin toimivat jäsentensä arvojen pohjalta: ne tekevät valintoja ja puhaltavat yhteen hiileen. Osastojen tavoitteena on tuoda työpaikalla esiin työntekijän mielipiteet ja näkemykset ja rakentaa kaikille jäsenille sujuvampaa arkea.

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus, solidaarisuus, vapaus ja oikeudenmukainen tulonjako ovat työväenliikkeen arvoja. Teollisuusliiton arvoissa uskomme yhteisvoimaan, sopimiseen ja neuvokkuuteen. Tulevissa eduskuntavaaleissa kannattaa olla tarkkana, kenelle annat äänesi; jakaako ehdokas arvomaailmasi ja toimiiko hän myös itse arvojensa mukaisesti.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa siihen, kuka arvojamme puolustaa ja millaisessa maailmassa elämme tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton järjestötoimitsija.