Tuomas Suihkonen: Bilettäminen on ay-liikkeen ydintä

TEKSTI TUOMAS SUIHKONEN
KUVA KITI HAILA

Edunvalvonnan, kouluttautumisen ja yhteiskuntavaikuttamisen vastapainoksi ay-liikkeessä osataan myös juhlia ja pitää hauskaa. Ammattiliitoissa tehtävän päivittäisen puurtamisen ohella hauskanpito ei ole saanut sille kuuluvaa mainintaa.

Biletys on suomalaisessa yhteiskunnassa ilon ja hauskanpidon ydin. Biletys on myös polku opetella yhdessäoloa ja sosiaalisia taitoja, mitä tarvitaan erityisesti koronan jälkeisenä aikana.

Ay-liikkeessä biletetään juhliaksemme yhteenkuuluvuutta ja kohdataksemme toisia ihmisiä. Ammattiliittojen jäsenet saattavat muistella mieleenpainuvia juhlia vielä vuosienkin takaa. Mielipiteiden vaihtaminen ja keskustelut bilettämisen lomassa ovat myös edunvalvonnan edistämisen suola.

Ay-liikkeellä ja biletyksellä on yhteistä se, että kummatkin liikuttavat ihmistä.

Ammattiliittojen railakkaat juhlat eivät ole pelkästään nautintoaineiden kulutusta, vaan ne ovat myös tapa irrotella, verkostoitua, luoda elinikäisiä ystävyyksiä ja muistoja sekä pitää hauskaa. Kuulemani mukaan ammattiliittojen juhlissa on joskus syttynyt ay-romanssinkin kipinä.

Vakavien, arkisten asioiden rinnalle tarvitaan juhlimista. Biletykselle on ay-liikkeessä erityinen paikka, koska kaipaamme yhteisöjä, emme pelkästään yksilöllisyyttä. Yhteisö on edunvalvonnan ja ay-toiminnan keskiössä.

Ay-liikkeellä ja biletyksellä on yhteistä se, että kummatkin liikuttavat ihmistä, bileet tanssilattialla ja ay-liike työpaikoilla edistääkseen työntekijöiden etuja ja oikeuksia.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton järjestötoimitsija.

Lähteet:
Perkka-Jortikka, Katariina 2004. Näin bailaa ay-liike. Helsinki: WSOY.
Maunu, Antti 2014. Yöllä yhdessä. Yökerhot, biletys ja suomalainen sosiaalisuus. Helsingin yliopisto.