Arja Salo: AY-klinikalta ensiapu ammattiosastojen pulmatilanteisiin

Ammattiosastojen tehtävät muuttuvat yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä. Esimerkiksi nimenkirjoittajien vaihdoksessa osastot tarvitsevat patentti- ja rekisterihallituksen palveluja ja verotietojen ilmoittamisessa verottajan tulorekisteriä.

Sähköiset palvelut toimivat vahvan tunnistautumisen kautta. Niiden käyttöön on nyt tulossa muutoksia, sillä sähköisen tunnistautumisen ja valtuuttamisen Katso-palvelu päättyy huhtikuun lopussa. Tämä edellyttää osastoilta uusien valtuuksien hakemista suomi.fi-palveluun.

Vain netissä toimivat palvelut ovat aiheuttaneet monissa osastoissa hämmennystä, mutta apua on tarjolla.

Olemme kehittäneet liiton toimistoyksikössä ammattiosastojen toimihenkilöille matalan kynnyksen AY-klinikoita.

Ay-klinikka on Teamsin kautta toteutettava noin tunnin mittainen tietopaketti yhdestä aiheesta kerrallaan. Tavoitteemme on tukea ja auttaa osastoja digiuudistusten käyttöönotossa ja käytännön toiminnassa. Toki klinikoita järjestään muistakin aiheista tarpeen mukaan. Kutsu klinikalle lähetetään sähköpostilla ammattiosaston puheenjohtajalle, joka voi tarvittaessa välittää sen muille omassa osastossaan.

Tähän mennessä klinikoilla on käsitelty suomi.fi-valtuuksien hakemista ja palkka.fi-ohjelman käyttöönottoa. Samansisältöisiä klinikoita on toteutettu useampia, ja samalla olen huomannut, että eilisen ohjeet voivat jo tänään olla vanhentuneet. Erityisesti verottajan ohjeet muuttuvat ja päivittyvät sitä mukaa, kun verottaja saa käyttäjiltä kokemuksia.

Kevään mittaan klinikoilla käsitellään ainakin kevätkokouksen järjestämistä etänä ja verotusta ammattiosastossa. Otamme mielellämme vastaan aiheita ja ideoita AY-klinikoiden kehittämiseksi. Ideoita voi lähettää järjestöyksikön sähköpostiosoitteeseen jarjesto@teollisuusliitto.fi.

Koronarajoitukset jatkuvat, emmekä tiedä, koska poikkeusolot ovat ohi. Nyt tarvitaan rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla. Ammattiosaston jäsenten tapaamisia voi järjestää verkossa, vaikka iltakahvittelun merkeissä. Aina ei tarvitse olla tiukkaa asiaa. Joskus on hyvä vain kuulla ja kysellä, miten muilla menee. Kun totuttelemme nyt toimimaan verkossa, voimme tulevaisuudessa tavoittaa aina vain laajemman joukon jäseniä ja houkutella uusia jäseniä mukaan toimintaan.

Huhtikuiset jäsenristeilyn etkot on liiton tapa tarjota jäsenille uudenlaista ohjelmaa. Kun risteily siirrettiin keväälle 2022, etkoilemme verkossa sinä samaisena päivänä kuin alun perin oli tarkoitus lähteä laivalle. Etkoille ovat kaikki lämpimästi tervetulleita. Seuraa ilmoittelua liiton verkkosivuilla ja Facebookissa – tavataanhan verkossa lauantaina 10.4. kello 18 alkaen!

ARJA SALO
Teollisuusliiton järjestötoimitsija

KUVA KITI HAILA